Ture i Byen

På denne side kan du læse om de forskellige ture rundt i byen.

Jeg går ture, når det passer DIG, og jeg går glad og gerne for såvel firmaer på udflugt, familiesammenkomster, runde fødselsdage, venindeklubber, læsegrupper, studerende, skoleklasser osv, osv.
 
Der kommer løbende nye ture på programmet.

Hvis du har et ønske om en tur, som ikke lige står på programmet, så spørg alligevel.
Jeg skræddersyer gerne en tur netop til din gruppe og kan også komme med forslag til caféer og restauranter - eller bare til egnede pitstop undervejs.

For mere info om bestilling, pris, størrelse af grupper osv., se venligst under BOOKING

Du kan også komme med på en ÅBEN TUR - her møder du bare op og betaler 100 kr. for at gå med.
Disse ture kan du se under NYHEDER.

Salget af De Vestindiske Øer i 1917
- og om den florissante periodes storkøbmænd, sukker og slaver

I marts 2017 er det 100 år siden, at Danmark solgte De Vestindiske Øer til USA. Øerne Sankt Thomas, Sankt Jan og Sankt Croix havde været i dansk besiddelse siden henholdsvis 1672, 1718 og 1733. Sankt Croix blev fra starten udstykket i sukkerplantager; arbejdskraften blev hentet i Afrika.

Byvandringen handler om kolonitiden især i anden halvdel af 1700-tallet, hvor plantagedrift på øerne og storkøbmændenes handel med sukker og slaver gjorde København til en styrtende rig by (for nogle) og samtidig skabte et mørkt kapitel i vores historie, som vi ikke er færdige med at tage stilling til. Turen tager os med rundt i Nyhavn og Frederiksstaden med både palæer og pakhuse - tegnene på København som forhåndværende sukkercentrum er stadig til at få øje på.

Mødested: Ved ankeret i Nyhavn
Varighed: ca 1 1/2 - 2 timer

Ludvig Holbergs København
- i fodsporerne på en oplysningsmand og hans komedier

En byvandring, som med udgangspunkt i Ludvig Holberg og hans komedier, handler om livet i 1700-tallets København. Om pesten i 1711, som tog livet af ca. 20.000 københavnere, ildebranden i 1728, som lagde hele kvarterer øde, men også om tidens byggestil, krogede stinkende gader, hvidpudrede parykker, honette ambitioner, bærestole og karosser, offentlige afstraffelser - og om melgrød, brændevin, te, kaffe og tobak. Alt sammen noget, Holberg selv var en del af og tog stilling til. 

Ludvig Holberg hører oplysningstiden til - og den tids opfattelse af frihed og det at være menneske er aktuel som aldrig før! På samme måde er hans lange række af dengang nyskabende  og satiriske komedier beskrivelser af mange af livets eviggyldige forhold. Nådesløse fremstillinger af hans personers svage sider og de forviklinger, de kommer ud for. Dengang som nu ler vi af de komiske karakterer, når vi ser komedierne opført, men går måske lidt eftertænksomme hjem.

Mødested: Ved Rundetårn
Varighed: ca. 1 1/2 - 2 timer

Ad stierne i Kongens lyst- og køkkenhave
- en have til fest og farver og måske også til lidt 'kongelig utugt' mellem hækkene

Vi går i slentretempo rundt i Kongens Have, og undervejs fortæller jeg nogle af de mange historier, der knytter sig til et af Københavns mest populære grønne steder. Bl. a. historien om Christian 4., der byggede sig lystslottet Rosenborg uden for byens volde og samtidig anlagde en have efter tidens mode med "kongelig" dyrkning af alt fra roser til meloner og artiskokker. Der skulle bruges MEGET til den kongelige husholdning og de mange gæstebud! Med til turen hører også fortællingen om Københavns brand i 1795, hvor kongen blev nødt til afgive et stort stykke af haven væk. Og så er der jo skulpturerne, som man ofte bare går forbi. Flere af dem er ligeså gamle som slottet. Og vidste du, at Georg Carstensen "øvede" sig i Kongens Have, inden han åbnede Tivoli i 1843?

Herkules Pavillonen fra slutningen af 1700-tallet ligger for enden af den smukke allé 'Kavalergangen'. Her kan man spise dejlig frokost og drikke kaffe i smukke omgivelser. 

Mødested: Efter aftale - men ved en af indgangene til haven.
Varighed: 1 1/2 - 2 timer

Henrik Pontoppidan
- og hans dannelsesroman Lykke-Per

Da den unge Per Sidenius kommer til København fra Jylland, flytter han ind i et lille kammer hos den gamle højbådsmand Olufsen og hans kone i Hjertensfrydgade. Hjertensfrydgade ligger i Nyboder og har noget af det samme provinsielle over sig, som Per kender fra sin hjemby. Senere møder han den stærke kvinde Jakobe, som bor under helt andre forhold i Bredgade. Hun repræsenterer borgerskabets velstand i tiden. Hun er tilmed jøde, og de jødiske danskere tilhørte for en stor del samfundets elite inden for finans, jura og medicin.

Henrik Pontoppidan beskriver den moderne tid, men også forholdet mellem land og by, og i skiftet mellem miljøerne følger vi den udvikling, Per gennemgår. På turen koncentrerer vi os om Nyboder og Bredgadekvarteret, og vi taler om romanen og Københavns udvikling undervejs. 

Mødested: Ved statuen af Chr. 4 - ved starten af Nyboder, på hjørnet af Øster Voldgade og Kronprinsessegade
Varighed: 1 1/2 - 2 timer

Herman Bang
- og Ida fra hans roman Ludvigsbakke

Herman Bang var en mester til at give et billede af København i slutningen af 1800tallet, men også eminent til at beskrive en ”stille eksistens” som sygeplejersken Ida Brandt, der skal finde sig til rette – og måske finde sig selv – i den voksende storby. Herman Bang skriver om det moderne; han har øje for, hvad det gør ved mennesket. Ludvigsbakke fra 1896 er en af mine absolut yndlingsbøger!

På turen går vi i Idas fodspor. Vi besøger bl.a. det ”nye” Kommunehospital på Øster Farimagsgade, hvor hun arbejder, Botanisk Have og Øster Søgade, hvor hun går sine morgenture, og Ole Suhrs Gade, den dengang helt nye gade, hvor Ida drømmer om at bo med den, skal det vise sig, svigagtige kæreste! Undervejs taler vi selvfølgelig også om Herman Bangs liv og forfatterskab samt om Købemhavns udvikling til storby. 

Mødested. Aftales
Varighed: 1 1/2 - 2 timer

Carl Nielsens København
- og hustruen og billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsens

I 2015 fyldte komponisten Carl Nielsen 150 år, og det blev fejret verden over med koncerter, musik- og bogudgivelser, udstillinger mm. Da han rejste til København spåede hans mor ham en berømmelse i lighed med H.C. Andersens – og hun tog ikke helt fejl. Fejringen er overstået, men Carl Nielsen liv og værk er stadig en fortælling og en tur værd.

På turen hører du om Carl Nielsens liv med både op- og nedture, og vi gør stop ved nogle af de steder i byen, som kan knyttes tæt til både hans og hustruen og billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsens liv og virke. Ruten bringer os rundt i indre by fra Det Kongelige Teater over Ridebanen til Den Sorte Diamant – ca. 10 stop i alt.

Mødested: Foran Det kongelige Teater
Varighed: 1 1/2 – 2 timer

Tove Ditlevsens Vesterbro
- ad Barndommens Gader

"Tove Ditlevsen taler atter ind i tiden." Sådan lød det i stort set alle anmeldelserne af antologien fra 2015 med glemte Tove Ditlevsen tekster, 'Jeg ville være enke og jeg ville være digter'. Også teaterstykket 'Tove! Tove! Tove!' blev en hyldest til hende, og i foråret 2016 opsatte Folketeatret dramatikeren Jacob Weiss' 'Toves værelse' med Paprika Steen og Lars Brygmann i hovedrollerne. Ydermere er Tove Ditlevsen kommet på den nye litteraturkanon for folkeskoler og gymnasier. 

Vi kommer rundt i kvarteret omkring Enghave Plads, Hedebygade og Istedgade, som udgjorde hele Tove Ditlevsens verden i barndommen og ungdommen i 1920'erne, og som kom til at præge resten af hendes liv som digter, forfatter, brevkasseredaktør - og kvinde. Undevejs hører vi små tekstuddrag fra bl.a. hendes erindringer og romanen *Barndommens Gade'. 

Mødested: Enghave Parken ved skulpturen af den unge pige (ved indgangen fra Enghavevej).
Varighed: ca. 1 1/2 time
Obs: Turen er også en god skoleklassetur

Assistens Kirkegård
- kulturelt erindringsrum og bypark

Assistens Kirkegård blev anlagt for over 250 år siden på arealer uden for byen. I dag ligger den historiske kirkegård midt på Nørrebro, som er et af København tættest befolkede kvarterer. Kirkegården er stadig aktiv begravelsesplads og desuden et populært udflugtsmål.

På turen lader vi fortid møde nutid: vi ser og hører om gravsteder for en række af de navngivne døde,  der indgår i vores kulturelle selvforståelse helt op til i dag: digtere, malere, musikere, naturvidenskabsfolk, filosoffer og virksomhedsgrundlæggere. Vi hæfter os ved gravmælernes symbolverden, inskriptionerne - og ikke mindst ved den mangeartede natur. Det er et sted med en helt særlig ånd!

Mødested: Foran Kulturcentret Assistens, Kapelvej 4
Varighed: 11/2 - 2 timer

Vestre Kirkegård
- blandt kendte og ukendte

Vestre Kirkegård er Danmarks største. Da den blev indviet i 1870, kunne man ikke få folk, der havde råd til selv at bestemme, overtalt til at tage helt til Valby Bakke med deres døde. Men det ændrede sig, og i dag rummer kirkegården et væld af imponerende gravminder. Kirkegården har også specialafdelinger med grave for bl.a. færinger, grønlændere, muslimer og tyske soldater og flygtninge fra 2. Verdenskrig. 

På turen danner vi os et indtryk af kirkegårdens smukke havearkitektur med de mange forskellige grønne rum, og vi opsøger en række af de gravsteder, som kan fortælle spændende person- og kulturhistorie. Vi kommer selvfølgelig også forbi de særlig 'fortjenstfulde', der har fået en udsøgt plads omkring søen. Hvor langt vi ellers når, afhænger helt af, hvor meget tid I har:-)

Mødested: Inden for hovedindgangen for enden af Vestre Kirkegårds Allé
Varighed: 1 1/2 - 2 timer

Halfdans Christianshavn
- tilbage til barndommen

"Rime-Rikke rimer godt. Hun kan rime remser. Hun kan rime gråt på blåt og bremser på halvfemser...". Vi kender alle, store som små, Halfdan Rasmussens Tosserier og ABC. Knap så kendt er hans mere alvorlige forfatterskab. I 2015 fyldte han 100 år. 

Turen tager os med ind i arbejderdrengen Halfdans barndomsunivers på Christianshavn. Her voksede han op som midterbarn i en søskendeflok på 6, hvor far var chauffør på Orlogsværftet, og mor drev rulleforretning i lejlighedens eneste stue. Biblioteket var et elsket og fast tilholdssted.

Mødested: Foran Christianshavns Bibliotek på Christianshavns Torv
Varighed: Ca. 1 ½ time
Obs. Turen er også en god skoleklassetur

Dan Turell møder Herman Bang
- to litterære arkitekter

"Jeg har altid holdt utrolig meget af Herman Bang", skriver Dan Turell i teksten dedikeret netop til ham. Og fælles træk mellem de to er da heller ikke vanskelige at få øje på. De havde fx begge storbyen som litterær ramme, de havde en impressionistisk skrivestil, skrev petit journalistik for at overleve - og var med deres markante udtryk nemme at få øje på i gadebilledet.

På turen hører du mere om, hvorfor det giver mening at lade de to forfattere "møde" hinanden, og vi gør stop ved nogle af de steder, hvor de færdedes på deres daglige vandringer rundt i byen.

Mødested: På Nytorv eller efter aftale
Varighed: 1 1 ½ - 2 timer

København i Guldalderen
- en mosaik

I første halvdel af 1800tallet gik det ned ad bakke for Danmark - og for København. Nationen blev fattigere og mindre, og København sloges med efterveerne af den store brand i 1795 og englændernes bombardement af byen i 1807. Store dele af byen lå i ruiner! Men samtidig er årene fra 1800 til 1850 en kulturel Guldalder inden for malerkunst, digtning, litteratur, musik, teater og arkitektur - en periode, som den dag i dag bidrager til vores nationale identitet og selvforståelse. 

På turen kommer vi bl.a. forbi Universitetet, Domhuset, Kunstakademiet, Teatret og ikke mindst de nye borgerhuse, som for os i dag er indbegrebet af det klassiske København. Og så hører du om tidens leveforhold og - vigtigst af alt - om nogle af de mange personer, som gjorde perioden til netop Guldalderen!

Mødested: Foran Universitetet eller efter aftale
Varighed: 1 ½ - 2 timer
Obs. Turen er også en god skoleklassetur

Thorvaldsens København
- og hans demokratiske museum

Bertel Thorvaldsen (1770-1844) kommer hjem til København i 1838 efter 40 år i Rom. Han modtages som en national helt og flytter ind i professorboligen på Kunstakademiet. I årene indtil sin død i 1844 er han en del af den intellektuelle elite i hovedstaden, og alle flokkes om hans gunst. Han når at se sit museum opført, selvom det først er færdigt til indvielse i 1848.

 På turen går vi rundt til nogle af de steder, som har relation til Thorvaldsen både i hans barn- og ungdom samt ikke mindst i hans sidste år. Du hører om nogle af personerne i hans inderste kreds fx H.C. Andersen, August Bournonville og baronesse Stampe, og så kigger vi nærmere på museets arkitektur og Jørgen Sonnes Frise. 

Mødested: Foran Thorvaldsens Museum
Varighed: 1 ½ - 2 time

Anton Rosen
En arkitekt med internationalt udsyn

Arkitekten og formgiveren Anton Rosen (1859-1928) er en fornem dansk repræsentant for de strømninger i udenlandsk arkitektur omkring forrige århundredeskifte, der går under navne som art nouveau og jugendstil. Han er manden bag bl.a. Tuborgs administrationsbygning ”Rosenhuset” i Hellerup og Palace Hotel på Rådhuspladsen.

På turen ser vi på nogle af Anton Rosens både kendte og ukendte bygninger i indre by og vi går tæt på detaljerne, som er så kendetegnende for hans særlige stil. Du hører om hans tilknytning til andre af tidens arkitekter og kunsthåndværkere – og selvfølgelig også om København i starten af 1900-tallet, hvor det stadig buldrede derudaf.

Mødested: Foran Metropol, Frederiksberggade 16 (Strøget)
Varighed: 1 ½ - 2 timer (efter aftale)

På designtur med Kay Bojesen
Han gjorde legetøj til kunst og sølvtøj naturligt

Vidste du, at Kay Bojesen blev udlært hos sølvsmeden Georg Jensen i Bredgade nr. 36, og at det var i nr. 47 i samme gade, at Bojesen skabte og solgte aben, zebraen, søpapegøjen og alt det andet, vi kender og elsker ham for i dag?

På turen hører du om Kay Bojesen (1886-1958) som sølvsmed og kunsthåndværker, hans liv, om København i tiden og om nogle af de kendte personer, som han kan knyttes til. Turen starter på Kgs. Nytorv, og vi går ad Bredgade til Designmuseum Danmark, som det vil være oplagt at besøge, og hvor man kan drikke en tiltrængt kop kaffe i caféen eller haven. Det er en kort strækning, men alligevel med 10 stop undervejs.

Mødested: På Kgs. Nytorv foran d’Angleterre.
Varighed. ca. 1 ½ time

Frederiksstaden
Magt, selviscenesættelse og rette linjer

Frederiksstaden blev anlagt under Frederik 5. (1723-1766) til hans og enevældens ære. Men vidste du, at det faktisk var en tømmerhandler, der fik ideen til den nye bydel? Og vidste du, at det Gule Palæ i Amaliegade, hvor Hofmarskallatet holder til i dag, blev opført til en handelsmand med monopol på slavehandel?

På turen hører du om Frederiksstadens historie, bydelens særlige arkitektur og tanken bag, husene og de folk, der boede her i 17- og 1800 tallet – og lidt om menneskesyn før og nu. Turen slutter ved Designmuseum Danmark, det gamle Frederiks Hospital. Hvis tiden er til det, vil det være  oplagt at kigge indenfor, og måske drikke en kop kaffe i caféen eller haven.

Mødested: Ved rytterstatuen af Kong Christian 10. på Sankt Annæ Plads.
Varighed: ca. 1 ½ time

Nyboder
– og lidt om Lykke-Per, Tudemarie og Ungerne i Bjørnegade

Engang vrimlede det med søens folk, deres koner og børn mellem de gule stokke i Christian 4s Nyboder. Livet blev levet på gaden, for lejlighederne var små, meget små. To familier om et diminutivt køkken og logerende på loftet! Men også en provins i hovedstaden med egne love og traditioner på godt og ondt. Noget vi kan læse om i Henrik Pontoppidans Lykke-Per og i børnebogsklassikerne Tudemarie og Ungerne i Bjørnegade.

Meget er sket i Nyboder siden da. Her er blevet mere stille, men kvarteret er stadig unikt og fortæller mange spændende historier.

Mødested: Ved statuen af Christian 4. ved indgangen til Nyboder (over for Østerport St.).
Varighed: ca. 1 ½ time
Obs. Turen er også en god skoleklassetur.

Kastellet
Befæstning, soldaterby og turistattraktion

Det var med nød og næppe at København klarede skærene dengang i 1659, hvor svenskerne belejrede København. Det måtte ikke ske igen, så hollænderen Henrik Rüse blev tilkaldt for at bygge en moderne befæstning  - og den første rigtige kaserne - med vandgrave og jordvolde. I dag er soldaterne væk på nær et par enkelte, Kastellet er arbejdsplads for Forsvaret og et populært udflugtsmål omend med strikte regler for god opførsel.

På turen hører du historien bag det nu fredede anlæg, og vi ser nærmere på de markante bygninger. Og så er der jo anekdoterne om soldaterlivet og de farlige fanger – og historien om guldaldermaleren Christen Købke! Med til historien hører også det, der skete, da Kastellet tabte sin miltære betydning, og der blev lagt nye planer for området.

Mødested: Ved Kongeporten (ved Esplanaden) eller efter aftale.
Varighed: 1 ½ time.
Obs. Turen er en god skoleklassetur

Nyboder og Kastellet
Flådens og forsvarets byer i byen

En tur, der byder på lidt af hvert – det bedste selvfølgelig - fra de to ovenstående ture!

Mødested: efter aftale.
Varighed: 2 timer - med gode gåben

Nyboder og Kongens Have
Et par af Christian 4.’s mesterværker

Nyboder med de nye boliger til søens folk og Kongens Have med Rosenborg er Christian 4.'s fortjeneste. Visionerne om at udvikle en stærk og professionel flåde og lysten til et sted, hvor han selv kunne ”ligge på landet” og dyrke sin køkkenhave, går hånd i hånd, da han køber grund op uden for den gamle bygrænse og går i gang med realisere sine byggeplaner.

På turen går vi gennem Nyboder og du hører om livet dengang, det vrimlede med liv mellem stokkene. Vi går ad Kronprinssegade ind i Kongens Have, hvor historien fortsætter, og hvor der også bliver tid til at se på nogle af havens mange skulpturer. Hvis vejret er til det, er det oplagt at drikke kaffe eller spise frokost i haven bagefter.

Mødested: Ved statuen af Christian 4. ved indgangen til Nyboder (over for Østerport St.) eller efter aftale.
Varighed: ca.1 ½ time
Obs. Turen er en god skoleklassetur – evt. med opgaveark.

Herman Bang og København
En litterær arkitekt spidder storbyen

”Man skriver med rystende hånd og sydende hoved”. Ordene er Herman Bangs (1857-1912) og kan læses i Nationaltidende den 4. oktober, dagen efter Christiansborgs brand i 1884. Bangs øjenvidneberetning skrevet med direkte udsigt til den brændende ruinhob er et stilistisk eksempel på hans impressionistiske skrivestil – nytænkende og måske provokerende avisreportage i hans egen tid, men i dag berømt.

Turen handler om, hvordan Københavns udvikling til moderne storby efter voldenes fald bliver forudsætningen for Bangs forfatterskab og journalistik. Vi går i flaneurens fodspor og trækker linjer til hans avisartikler om alt lige fra nød og elendighed i slumkvartererne til borgerskabets fine modesaloner - og vi kommer selvfølgelig også ind på  Københavnerromanerne Ludvigsbakke og Stuk.

Mødested: På den lille plads foran Ved Stranden 18
Varighed: ca. 1 ½ time
Obs. Turen er en god tur for skoleklasser, der arbejder med det moderne gennembrud.

Vilhelm Hammershøis København
– og Herman Bangs

Alle Vilhelm Hammershøis arkitekturbilleder er mennesketomme og oftest malet gråt i gråt. Alligevel er malerierne fulde af stemning, og mon ikke mange af os kender følelsen af, at noget er ”helt Hammershøisk”, når vi bevæger os rundt i København en grå og diset vinterdag?

På turen kommer vi forbi nogle af de steder, hvor Hammershøi (1864-1916) hentede sine motiver, og vi hører om hans liv og ikke mindst den tid, han levede i - og som den samtidige forfatter og kronikør Herman Bang skildrede så levende og fuld af mennesker.

Mødested: På hjørnet af Holmens Kanal og Ved Stranden (over for Holmens Kirke). Vi slutter i Strandgade på Christianshavn; ved huset, hvor Hammershøi malede sine mange kendte interiørbilleder.
Varighed: ca. 1 ½ - 2 timer

Paul Fischers og Herman Bangs København
Byen folder sig ud

Paul Fischer (1860-1934) ”skrev” i årene omkring 1900 tallet københavnerhistorie med sine malerier og sin næsten fotografiske gengivelse af hovedstadens gader og pladser – samt tjenestepiger, blomstersælgere og smukke fruer! Og samtidig gik forfatteren - og flaneuren – Herman Bang (1857-1912) rundt de helt samme steder, så og hørte alt omkring sig – og skev om det.

På turen hører du om de to både uskældte og ombejlede herrer, deres liv og virke og selvfølgelig om det København, der netop i de år udvikler sig til en “rigtig” storby med Paris som forbillede.

Mødested: Kongens Nytorv foran indgangen til Hotel d’Angleterre. Vi slutter I nærheden af Højbro Plads.
Varighed: ca. 1 ½ time

Carlsberg Byen
- industrikultur, personhistorie og et helt nyt bykvarter på vej

Der bygges på livet løs i Carlsberg Byen, og om få år er de første bygninger klar til, at folk rykker ind i lejligheder, kontorer, forretninger og uddannelsessteder. Men Carlsberg er langt fra kun en byggeplads; de gamle bygninger fortæller deres egen unikke historie, og rundt omkring støder man på uventede kunstprojekter og midlertidige tiltag.

På turen bevæger vi os imellem fortid, nutid og fremtid. Du hører om Carlsbergs grundlæggere J.C. Jacobsen og sønnen Carl Jacobsen, og vi ser nærmere på de unikke og markante bygninger. Ikke mange andre industrianlæg har en snoet kunstfærdig skorsten og en fabrikshal, der ligner en italiensk operabygning! Og så oplever vi, hvordan det store område er fuld af liv trods byggeprojekterne.

Mødested: Foran Enghave Station (eller efter aftale)
Varighed: 1 ½ - 2 timer

Læs et hus
- og lær at kende forskel på stilarterne

Synes du også, at det kan være svært at bedømme, hvornår en bygning bare sådan cirka er opført?

Det synes jeg, men jeg øver mig! På turen ser vi eksempler på arkitekturens stilarter lige fra renæssancen til det helt nye, og du hører om, hvad bygningerne kan fortælle om de forskellige perioders måder at leve på, ideerne og tendenserne. Vi skal selvfølgelig også høre om nogle af de mennesker, der havde deres hjem bag husenes facader, og som er "gået over i historien". 
Du får min egen Arkitekturens “ABC” med hjem.

Mødested: Storkespringvandet, Amagertorv (andet mødested samt slutsted kan aftales)
Varighed: 1 ½ - 2 timer